Culinaria Hungariae

2019/05/20. - írta: Swordsman

A sziki csiperke dícsérete.

Bocsánat, ilyen még nem volt. Recept következik a kedvenceim közül való:

Csőben sült sziki csiperkés penne
Hozzávalók:
1 nagy csirkemell filé
1 kg sziki csiperke
½ kg (1 zacskó) penne tészta
1 l. zsíros tej
1 csomag margarin
1 bögre liszt
15 dkg reszelt trappista (vagy egyéb sajt ízlés szerint)
fokhagyma, bors, só, friss petrezselyemzöld
Elkészítés:
Feltesszük főni a vizet a tésztának, s menet közben térülve-fordulva megfőzzük a gusztusos pennéket. Beáztatjuk a római tálat, a jénait értelemszerűen fölösleges . Magunkban dudorászva egyszemélyes néptáncot járunk a mosogató és a pult között. Közben a csirkemell filét megmossuk, vékonyan felszeleteljük. Szálirányra merőlegesen, félretesszük. A gombát szintén megtisztítjuk és egyforma szeletekre vágjuk. Közben figyeljük milyen szépen pirosodik, s eltelünk jellegzetes erős illatával. Sokak szerint a szaga vesés, vagy halszagú, de szerintem nagyon karakteres. Igazi egyéniség és mint ilyen erősen megosztó. Mi szeretjük. A húst kevés margarinon fehéredésig sütjük, tálba szedve meghintjük apróra vágott petrezselyemmel, kevés tört fokhagymával és őröltborssal, s lefedve félretesszük. Már így is gusztusos, de nem veszünk tudomást a csábításról. Ugyanabban a serpenyőben, ugyanabban a hús levével gazdagodott margarinban lepirítjuk a sziki csiperkét. Közben mindenki a lakásban érezni fogja, hogy valami nagyon jóságos dolog készül. Bekapcsoljuk a sütőt, hogy előmelegedjen. A lepirult gombát kiszedjük, félretesszük és még mindig abban a serpenyőben dolgozva csinálunk egy remek mártást. Beleteszünk egy fél kocka margarint és addig hevítjük amíg kissé barnás árnyalatot és remek mogyorós illatot nem kap. Ekkor beleszórjuk a lisztet és irgalmatlan sebességgel addig keverjük, amíg szép csomómentes nem lesz. Amikor egyenletesen habzik és aranysárgás lesz, jól nyakonöntjük a tejjel. Ismét fokozatot váltva gyorsan keverve, ezt is egyenletessé tesszük. (Köszönöm Imikém, hogy megtanítottál rá! Régi barátom. Főszakács és olvasott ember, ráadásul remek társaság.) Sózzuk, borsozzuk, egy nagy gerezd fokhagymát nyomunk bele, amikor épp elkezd besűrűsödni, hozzátesszük a csiperkét. Mikor eléri a palacsintatészta sűrűséget elzárjuk alatta a gázt. Megkóstoljuk, ha szükséges utánízesítjük. (Megint megkóstoljuk, majd erőt véve magunkon letesszük a kóstolókanalat). Kissé megsózzuk a húsokat.
A sütőtálban egymásra rétegezzük az összetevőket. Penne, hús, gombaszósz váltakozva, amíg az alapanyagok adják. Szósszal zárjuk a sort. A 180 fokos sütőben fedő alatt kb. 20 perc - fél óra alatt készre sütjük az egészet, s végül meghintjük sajttal a tetejét és rápirítjuk. Közben szaporán türelemre intjük az egyre intenzívebben érdeklődő családtagokat, megterítünk és edényben tálalunk. Jó étvágyat!
komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kecskesblogol.blog.hu/api/trackback/id/tr6814837772

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása