Szösszenetek 1: A kalap

2019/03/28. - írta: Swordsman

...és azt a történetet ismeritek, hogy a sinfalvai kocsma hátsó fertályában ott iszogatja a meszely vörösborát az öreg Janagimotó Béla bácsi?
Na. Ahogy így az élet nagy dolgairól: a tavaszról, a zsendülő vetésről, a fiatal Csámpás Rozália nevezetű vászoncselédről és effélékről elmélkedik meglátja őt kenyeres cimborája a szintén nem fiatal Szasszanida Feri bácsi.
Ha már látja, nem hagyja jó társaság, vagyis ennenmaga nélkül, ahogy egyetlen este sem, az elmúlt harmincvalahány évben. Elveszi a pultról a maga megszokott kancsóját, poharát mit már odakészített a Kocsmáros Ambrus a pultra, hiszen Feri bá' ilyentájt szokott érkezni, majd komótos léptekkel Béla bá' asztalához lép. Az felnéz.
- Adj'Isten! - Köszön Feri bá'.
- Fogadj Isten! - Hangzik a felelet. Biccent.
Az érkező leül, kicsinyég fészkelődik a padon, mint amikor a kutya keresi kényelmes helyét az öreg ólban, majd akkurátusan tölt a poharába. Hallatnak. Később talán előkerül a kopott elzsírosodott lapú kártya is, még nem lehet tudni. Hanem Szasszanida Feri bá' megént valami ugratáson töri a fejét.
- Oszt' mondja már kend, - kezdi körülményesen mondandóját - Nem fél, hogy a kalapját egyszer csak elemeli valaki onnat a bejárat mellől a fogasról? -
Nézi az öreg Janagimotó bácsi az ő kitudja mikortól hordott, kizsírosodott, napszítta, esőverte fekete kalapját. Közben megszokott mozdulatokkal megtömi a pipáját, s rágyújt, Hátradől, s a füstöt lassan kifújva megszólal.
- Jó helyt van az ottan, 'szen meg ha valaki elvinné, akkor az ugyancsak szegényebb nálam. Ha neki nagyobb szüksége van rá mint nekem, akkor legyen csak az övé. -
Erre isznak.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kecskesblogol.blog.hu/api/trackback/id/tr7714721103

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása